Brokolica (Brassica oleracea var. italica) je prechodná forma medzi karfiolom a inými hlúbovinami, má však mohutnejšiu zhrubnutú stonku, ktorá je zakončená preriednutou ružicou s postupne narastajúcimi, zdužinatenými ružicami. V kuchyni sa upravuje podobne ako karfiol alebo špargľa. Brokolica obsahuje podstatne viac vitamínov ako karfiol, najmä vitamín C, E a provitamín A.
Brokolica sa pestuje ľahšie ako karfiol, je aj menej náročná. Dobre sa darí vo vyšších polohách s vlhkejším ovzduším. Vysievame ju najčastejšie na výsevný záhon v júni, v júli rastliny vysádzame na trvalé stanovište vo vzdialenosti 0,50 až 0,60 m od seba. Z júnovej sejby zberáme ružice so stonkami postupne až do septembra (októbra). Najprv odrežeme vrcholovú ružicu s časťou zhrubnutej stonky v dĺžke asi 0,15 až 0,20 m, postupne potom zberáme ružice, ktoré dorastajú z bočných výhonkov. Pre najskorší zber sejeme brokolicu do teplého pareniska vo februári, predpestované priesady vysádzame začiatkom apríla na trvalé stanovište. Pri jarnom pestovaní je však zberové obdobie oveľa kratšie, rastliny rýchle zakvitnú.