Kel kučeravý (Brassica oleracea var. acephala) má veľa foriem a kultivarov, ktoré sa od seba odlišujú tvarom, kučeravosťou listov, farbou a vzrastom. Má vysoký obsah vitamínov a minerálnych látok a nutričnou hodnotou prevýši aj kel. Naviac môžeme kel kučeravý konzumovať v čerstvom stave po celú zimu, pretože znáša aj silné mrazy bez poškodenia.
Kučeravé listy sa s obľubou zbierajú po prvých mrazoch, lebo sú chutnejšie. Ak máme k dispozícii nevykurovaný skleník, prípadne svetlejšiu pivnicu, môžeme kel kučeravý vykopať a vložiť ho aj s koreňmi do polyetylénových vrecúšok alebo do väčších nádob a takto ho prezimovať.
Kel kučeravý je veľmi skromná zelenina v nárokoch na pôdu a polohu, živiny a vlahu. Môže sa pestovať aj v polotieni. Vysievame ho v máji na riedko na výsevný záhon. Na trvalé stanovište vysádzame rastliny v júni až júli. Sadíme ich čo najhlbšie a do sponu 0,60 m od seba. Vegetačné obdobie jednotlivých kultivarov sa pohybuje v rozpätí 100 až 150 dní.